Соопштенија за студентите од трет циклус

С О О П Ш Т Е Н И Ј А 

The Embassy of Switzerland in Skopje has the honour to inform that the Swiss Government, through the Federal Commission for Scholarships for Foreign Students, is offering 20-30 excellence scholarships for students from Central and Eastern European countries and Caucasus countries for the academic year 2023/2024.

These scholarships provide highly qualified young graduates from all fields with the opportunity to pursue doctoral or postdoctoral research in Switzerland at one of the public funded universities or recognised institutions (Swiss cantonal universities, universities of applied sciences and the two federal institutes of technology, as well as the four research institutes).

Three types of scholarships are available:
-    research scholarships;
-    PhD scholarships;
-    post-doctoral scholarships.

Information on the three scholarship types valid for Macedonia can be found through the Embassy’s website: www.eda.admin.ch/north-macedonia

Application forms as well as other necessary documents can be obtained from the Embassy (Tel.: 02 3103300; e-mail: skopje@eda.admin.ch). The deadline for submitting a fully completed application on paper in duplicate at the Embassy of Switzerland in Skopje is 15 November 2022.


 Колеџот за компјутери на Технолошкиот институт во Њу Џерси (NJIT) има отворени места за студенти на докторски, постдокторски студии, за практиканти и програмери во 5D VREALITY Лабораторија за следната генерација во комуникациите. Заинтересираните кандидати можат да ги добијат потребните информации на следниот линк.

Амбасадата на Романија во Република Северна Македонија има задоволство да го објави започнувањето на програмата за стипендии Еуген Јонеску за докторски и постдокторски студии (изданието за 2022 година), доделена од Министерството за надворешни работи на Романија во соработка со Франкофонската универзитетска агенција. (AUF).

Информации на следниот линк.

 

Последни новости

23-09-2022 - Универзитетот “Св. Кирил и Методиј“ ја потпишa новата Магна Карта на универзитетите - Magna Charta
РЕКТОРОТ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ “СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ ПРОФ. Д-Р НИКОЛА ЈАНКУЛОВСКИ ВО ТЕРМИНОТ ОД 15 И 16 СЕПТЕМВРИ 2022 ГОДИНА, УЧЕСТВУВАШЕ НА ЈУБИЛЕЈНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА БОЛОЊСКАТА ОБСЕРВАТОРИЈА ПРИ УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО БОЛОЊА

22-09-2022 - Интеруниверзитетска конференција на Република Северна Македонија
ПРОФ. Д-Р АБДУЛМЕНАФ БЕЏЕТИ, ИЗБРАН ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ИКРСМ

21-09-2022 - ИНТЕРЕН КОНКУРС
За избор на најдобри научници и уметник на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ за 2021 година

21-09-2022 - Пријавувањето за втор и трет циклус студии е во тек
Пријавувањето за запишување на втор и на трет циклус студии е во тек

18-08-2022 - Јубилејна 55. Летна школа на МСМЈЛК при УКИМ
УЧЕСТВО НА ШЕЕСЕТ СТРАНСКИ МАКЕДОНИСТИ И СЛАВИСТИ ОД СЕДУМНАЕСЕТ ДРЖАВИ

08-08-2022 - Отворен ден на УКИМ
ФАКУЛТЕТИТЕ ГИ ОТВОРААТ ВРАТИТЕ ЗА ИДНИТЕ СТУДЕНТИ