Повици за меѓународни проекти

Open Call: COST Action 
Објавен е повикот за COST програмата. 

COST (European Cooperation in Science and Technology) е програма  која им овозможува на истражувачите да воспостават интердисциплинарни истражувачки мрежи во Европа и пошироко. 

Програмата финансира организирање на конференции, школи за обука, кратки научни размени и други мрежни активности во сите научни подрачја.
Повеќе инфо за повикот:  Open Call COST Action

Онлајн Инфо денот посветен на програмата COST, датум: 20 јуни 2022 година: COST Info Day - Western Balkan Countries - COST

Втор повик - Innovation Fund Small Scale Projects 


Европската комисија го објави вториот повик за мали проекти во рамките на Фондот за иновации, една од најголемите светски програми за финансирање за примена на иновативни технологии со ниска содржина на јаглерод, low-carbon technologies.

Повикот може да го најдете тука, каде што се достапни повеќе детали за целокупната процедура.

Крајниот рок за поднесување на апликации е 31 август 2022 година.


Инфо ден за програмата WIDERA на Хоризонт Европа 


Датум: 27.04.2022

На 27 април 10:00 - 12:00 часот, ќе се одржи информативна сесија за работната програма Хоризонт Европа за проширување на учеството и зајакнување на Европската истражувачка област (ЕРА).

Информативниот ден WIDERA ќе се фокусира на два вида нови повици: повик Hop On Facility и ERA таленти. „Hop on Facility“ дава можност за правни лица од земји со ниски резултати за истражување и развој да се приклучат на веќе избрани заеднички активности за истражување и развој, додека повикот за таленти на ЕРА има за цел да привлече повеќе таленти за истражување и развој со разновидна експертиза кај субјектите во земјите во проширување.

Дознајте повеќе овде.


Креативна Европа - Creative Europe 

Објавени се првите три јавни повици во склоп на програмата Креативна Европа - Creative Europe, потпрограма Медиа - Creative Europe MEDIA 2022

Програмата Креативна Европа потпрограма Медиа -Creative Europe MEDIA  ја поддржува европската филмска и аудиовизуелна индустрија, со цел развивање, дистрибуирање и промовирање на европски дела.

До повиците може да пристапите преку следниот линк.


Договор за асоцијација во програмата за истражување и иновации на Хоризонт Европа 

Европската Комисија и пет држави од Западен Балкан, меѓу кои и нашата Држава, потпишаа Договор за асоцијација во програмата за истражување и иновации на Хоризонт Европа.

Со овој Договор, истражувачите од регионот ќе учествуваат во програмата на ЕУ, Хоризонт Европа, под еднакви услови, како и истражувачите од Земјите-членки на ЕУ.

Повеќе инфо на следниот линк.


Еразмус + Програма - 2022 
Се објавија новите повици од Еразмус + Програмата за 2022 година, кои може да ги најдете на следниот линк. 
Подетално околу условите за овој повик, вклучувајќи ги и приоритетите, може да се најдат во Програмскиот водич Еразмус + за 2022 година. 


Нови повици за проекти 

На порталот  Funding & Tenders, објавени се нови повици за аплицирање преку програмата Horizon Europe (HORIZON), Digital Europe Programme (DIGITAL), Interregional Innovation Investments (I3), EU4 Health Programme (EU4H) итн.

Повеќе информации, на следниот линк


Horizon Europe: Research infrastructures 

Објавени се нови повици во склоп на програмата Horizon Europe for Research infrastructures
 • Developing, consolidating and optimising the European research infrastructures landscape, maintaining global leadership
 • Enabling an operational, open and FAIR EOSC ecosystem (INFRAEOSC)
 • Next generation of scientific instrumentation, tools and methods and advanced digital solutions (INFRATECH)
 • Developing, consolidating and optimising the European research infrastructures landscape, maintaining global leadership - INFRADEV 2022

На истиот линк може да најдете и други информации од интерес, во однос на Horizon Europe.

Horizon Europe: Twinning Western Balkans 

Во рамките на ЕУ Програмата ХОРИЗОНТ Европа, во делот Widening participation and strengthening the European Research Area, објавени се повиците "Twinning Western Balkans". Овие повици се наменети за државите од Западен Балкан, со што можноста за добивање грант е поголема.

Twinning Western Balkans Special
  Basic info:
    Type of action HORIZON-CSA HORIZON Coordination and Support Actions
    Deadline model single-stage
    Opening date 29 June 2021
    Deadline date 05 October 2021 17:00:00 Brussels time

Support for R&I policy making in the Western Balkans
  Basic info:
    Type of action HORIZON-CSA HORIZON Coordination and Support Actions
    Deadline model single-stage
    Opening date 29 June 2021
    Deadline date 29 September 2021 17:00:00 Brussels time

Пост-докторски стипендии и вмрежување на докторанти 

Преку програмата Мари Склодовска Кири акции за мобилност, отворени се повици за пост-докторски стипендии (Postdoctoral Fellowships)  и вмрежување на докторанти (Doctoral Networks), во рамки на Хоризонт Европа (2021-2027).

Информации за повиците и начинот на аплицирање на следниот линк.

ERA & Widening 

Инфо ден

Информативниот ден е наменет за делот на Хоризонт Европа (Horizon Europe), со цел да се објаснат главните услови на повиците, како и разните новини и активности. Ќе има можност за прашања и одговори, за да се разјаснат што е можно повеќе дилеми.

Можноста за учеството е отворено без потреба од претходна регистрација

Датум на одржување: 9.7.2021 година

Почеток: 09:30 часот

Настанот е поделен во неколку сесии. На следниот линк ќе најдете повеќе информации околу секоја предвидена сесија: ERA & Widening

Истражувачки инфраструктури на Заедничкиот истражувачки центар на Европската комисија 

Отворен пристап до истражувачките инфраструктури на Заедничкиот истражувачки центар на Европската комисија (JRC Research Infrastructures) – нови Повици:

Основни информации:

   EUFRAT-MONNET

 • Mode: Relevance Driven
 • Identifier: 2021-1-RD-EUFRAT-MONNET
 • Location: Geel, Belgium
 • Opening of the call: 2021-07-01
 • Closure of the call: 2021-09-15
 • Communication of the assessment of proposals: 2021-11-15


Повеќе информации за секој повик:

 1. GELINA, the JRC Neutron Time-of-Flight Facility (EUFRAT)
 2. HADES, Underground laboratory for ultra-low level gamma-ray spectrometry (EUFRAT)
 3. MONNET, Tandem accelerator based fast neutron source (EUFRAT)
 4. RADMET, Radionuclide Metrology laboratories (EUFRAT)

Прв повик од програмата Horizon Europe 


How to prepare a successful proposal in Horizon Europe
First Horizon Europe webinar will take place via YouTube only, from 10.00 am, 24 March 2021


Webinar on 21 April 2021 – A successful proposal for Horizon Europe: Scientific-technical excellence is key, but don’t forget the other aspects
The European Commission is organizing an open information session to inform all potential applicants to Horizon Europe calls on the modalities for preparing their proposals. This session will complement the webinar organised on 24 March on ‘How to prepare a successful proposal’.

It will focus on the policy considerations that participants need to take into account when preparing their proposals, like open science, gender dimension or dissemination, exploitation and communication aspects.

This Horizon Europe webinar will take place via YouTube, from 10.00 am (CEST), 21 April 2021.
 • Agenda
 • register here and you will receive a link to all the useful information (including the presentations and a recording of the webinar afterwards) via email 2 days before the event.Erasmus+ 2021-2027  

Европската комисија ги објави Erasmus+ програмите за поддршка на мобилност и соработка за периодот 2021 - 2027